Meer informatie zonnepanelen

Iedere opdracht en situatie is anders, het goed afstemmen van een zonnepanelen installatie op uw situatie, kan het rendement van de installatie positief beïnvloeden. Hieronder een schematische weergave van een installatie.

Een zonnepanelen systeem bestaat standaard uit een aantal onderdelen:

Zonnepanelen

Tegenwoordig wordt er standaard met zonnepanelen gewerkt met zonnepanelen met een vermogen rond de 450Wattpiek. Wat zegt dit? dit is het vermogen van een paneel gemeten onder de volgende omstandigheden:

  • sterkte van de invallende zonnestralen met een vermogen van 1000 W/m²
  • richting van de invallende zonnestralen: loodrecht op de gepositioneerde cel
  • temperatuur van de zonnecel: 25°C

Het is dus een waarde om het vermogen van een paneel mee aan te geven. Om te kunnen berekenen wat de opbrengst van een zonnepaneel is, wordt er in Nederland als vuistregel 85% van het Wattpiek vermogen gerekend. Dit is een zeer grove inschatting op basis van gemiddelde omstandigheden. Uw situatie wijkt daar zeer waarschijnlijk vanaf. Laat Westreenen u voorlichten over de mogelijkheden, of bepaal of uw dak geschikt is.

Westreenen werkt uitsluitend met gecertificeerde panelen, afhankelijk van de wens en de situatie wordt een juist zonnepaneel aangeboden. De meeste zonnepanelen die door ons worden geleverd zijn de full-black panelen.

Merken waar Westreenen mee werkt o.a.:

  • AIKO
  • Jinko
  • AEG
  • DMEGC
  • Canadian Solar

Montagemateriaal

Afhankelijk van het dak, wordt er montagemateriaal gekozen. Er zijn veel soorten en merken in omloop.

Op schuine daken worden er haken achter de panlatten gehangen en daar een montagerail op geplaatst. Hier worden de zonnepanelen op geschroefd. Afhankelijk van de dikte van uw pannen wordt de juiste beugel gekozen.

Ook voor platendaken zijn er montagesystemen ontwikkeld.

Op platte daken is het soort montage systeem vaak afhankelijk van het aantal panelen. Worden er maar een paar zonnepanelen geïnstalleerd dan worden er vaak gebruik gemaakt van kunststof bakken. Worden er meer dan 4 panelen gelegd wordt er vaak een aluminium frame toegepast per rij. Vanaf 16 panelen kan, afhankelijk van de ruimte, een licht dak systeem worden toegepast, dit is een aan elkaar gekoppeld frame waar de panelen op worden bevestigd. Al deze montagesystemen worden op het dak gezet, het dakleer blijft dus onbeschadigd. Afhankelijk van het aantal panelen de hoogte van het dak en de afstand tot de dakrand wordt er ballast op de frames geplaatst.

 Merken waar Westreenen mee werkt o.a.:

  • Esdec Clickfit 
  • Bluebase SolarStell
 

Omvormer

Tussen de zonnepanelen en de meterkast, moet de gelijkstroom, met een voltage afhankelijk van het aantal panelen, omgezet worden naar 230V wisselstroom. Een omvormer zorgt hiervoor. Afhankelijk van de situatie is er de mogelijkheid om de zonnepanelen te verdelen in velden. Dit kan voordelig zijn, bijvoorbeeld wanneer er twee oriëntaties zijn of wanneer er schaduw over de zonnepanelen valt.

Er kan ook gekozen worden voor Enphase micro omvormers onder de zonnepanelen. Het grootste voordeel is dat de zonnepanelen per stuk twee worden behandeld. Hierdoor heeft schaduw alleen nadelige effecten op de panelen die daadwerkelijk in de schaduw liggen. Een bijkomend voordeel is de levensduur en dat er binnen geen omvormer opgehangen hoeft te worden.

Merken waar Westreenen mee werkt o.a.:

  • SMA (Duitsland)
  • SolarEdge
  • GoodWe
  • Enphase
 

Bekabeling

De kabels van de panelen naar de omvormer, worden meestal door het dakbeschot onder de zonnepanelen naar de omvormer aangelegd. Het is per situatie verschillend waar de kabels kunnen lopen. Vanaf de omvormer moet er een kabel naar de meterkast getrokken worden, een aantal mogelijkheden zijn:

  1. Door een koof naar de kruipruimte en in de meterkast weer omhoog
  2. Buitenom naar over de gevel, bij de meterkast naar binnen
  3. Achter de regenpijp naar de kruipruimte.
  4. Een onderverdeelkastje op de groep van de wasmachine.

De laatste mogelijkheid kan worden toegepast als er een aparte groep naar, bijvoorbeeldm een wasmachine op zolder ligt. Zonnepanelen kunnen niet op dezelfde groep worden aangesloten, u loopt dan het gevaar op het overbelasten van de kabels. Wel kan er op zolder een onderverdeelkastje worden geplaatst, de groep in de meterkast worden verruimd en op zolder worden twee losse groepen gemonteerd. Dit heeft als voordeel dat er geen extra kabels van de omvormer naar de meterkast getrokken hoeft te worden. Vraag naar de mogelijkheden.

Aanpassingen in de meterkast

De omvormer wordt aangesloten op de meterkast. Hiervoor moet er een aparte  groep aanwezig zijn of geplaatst worden. Tot ongeveer 4000Wp kan worden aangesloten op een 16 Ampère (standaard) groep. De levering van stroom uit de panelen, wordt in eerste instantie zelf gebruikt. Als er stroom over is wordt deze terug geleverd aan het net. U kunt deze stroom zelf kosteloos weer gebruiken.

Om terug te kunnen leveren heeft u een meter nodig die geschikt is om terug te leveren. Uw netbeheerder zorgt voor een geschikte meter. U kunt direct contact opnemen met uw netbeheerder of een installatie (voortijdig) aanmelden op www.energieleveren.nl.


Enphase Platinum Installateur

Wij zijn trots om te vermelden dat wij als bedrijf het Enphase platinum certifcaat hebben behaald. Slechts 40 installateurs in Nederland hebben dit keurmerk bereikt van de ruim 1800+ Enphase installateurs.


Benieuwd naar de mogelijkheden van Enphase voor uw situatie? We vertellen er graag over!