Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Door de diversiteit van daken is er geen standaard antwoord op deze vraag. Voor vele daken is een rendabele installatie te ontwerpen. Er zijn een aantal factoren van invloed, die bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen:

  • Zonuren en energie instraling
  • Oriëntatie
  • Hellingshoek
  • Schaduw

Zonuren en energie instraling

Het meeste invloed op uw installatie is de hoeveelheid licht (energie) die er op de panelen vallen. De factoren die de potentiële lichtinval maximaliseren zijn oriëntatie, de hellingshoek en schaduw. Naast deze invloeden is de hoeveelheid instraling afhankelijk van het weer. De energie komt uit de zon en de installatie werkt het beste met direct zonlicht. Diffuus licht (indirect licht, bijvoorbeeld achter wolken) is ook van belang en geeft ook energie.

Oriëntatie

Velen weten dat een tuin op het zuiden veel zonuren geeft. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen, deze zullen over het algemeen het meeste rendement geven op het zuiden. Echter zijn daken die meer naar het oosten of het westen gericht zijn vaak ook zeer geschikt voor zonnepanelen. Op een plat dak kan het soms zelfs rendabeler zijn om een oost/west opstelling te hanteren voor de zonnepanelen.

Hellingshoek

De schuining van het dak, of van de opstelling van de dakconstructie op een plat dak, heeft invloed op de opbrengst. De ideale schuining ligt tussen de 30 en 40 graden op het zuiden. Wanneer het dak verder naar het oosten of westen is gericht, zal een vlakker dak beter zijn.

Schaduw

Zonnepanelen zijn vaak in serie geschakeld. Dat betekend dat de opbrengst van het minst functionerende paneel alle andere panelen zal beïnvloeden. Door bijvoorbeeld 16 panelen te verdelen in twee 'losse' velden van 8 panelen kan er rekening gehouden worden met schaduw. Ook zijn er mogelijkheden met kleinere omvormers per één of twee panelen. De zogenaamde micro omvormers.

Andere invloeden

De bovenstaande invloeden zullen het meeste invloed hebben op uw rendement. Echter zijn er nog meer invloeden, zoals: rendement van de omvormer, temperatuur van de panelen en/of van de omvormer, onderlinge verschillen van de panelen, lengtes en doorsneden van de kabels. Westreenen kan voor u een berekening maken die rekening houdt met deze invloeden.


Enphase Platinum Installateur

Wij zijn trots om te vermelden dat wij als bedrijf het Enphase platinum certifcaat hebben behaald. Slechts 40 installateurs in Nederland hebben dit keurmerk bereikt van de ruim 1800+ Enphase installateurs.


Benieuwd naar de mogelijkheden van Enphase voor uw situatie? We vertellen er graag over!